کاردانو شبکهای مبتنی بر بلاکچین بوده که میتوان آن را رقیبی برای اتریوم نیز دانست. چراکه این شبکه غیرمتمرکز، علاوه بر آنکه پلتفرمی برای انتقال ارز دیجیتال است، بستری برای ثبت قراردادهای هوشمند نیز فراهم میآورد. بنابراین تمامی پلتفرمهایی که برای ثبت قراردادهای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرند، به نوعی رقیب کاردانو محسوب میشوند. اما ویژگیهای این شبکه چیست؟
کاردانو، شبکهای برای ثبت قراردادهای هوشمند
همانطور که اشاره کردیم، یکی از کاربردهای شبکه کاردانو، ثبت قراردادهای هوشمند بوده و این شبکه از نظر سرعت انجام تراکنشها و همچنین کارمزد، نسبت به اتریوم بهتر است. شبکه کاردانو، پلتفرمی مناسب برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز بوده و میتوان گفت که تیم این شبکه سعی داشته اند تا تمام وجوه امنیت را در آن رعایت کنند.
توسعهدهندگان شبکه کاردانو، همواره در تلاش بودهاند تا علاوه بر کاربردی بودن شبکه، به مقررات نیز توجه داشته باشند. از همین رو، شبکه کاردانو از امنیت بالایی برخوردار است.
تاریخچه شبکه کاردانو
ایده شبکه کاردانو در سال 2015، توسط چارز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، یکی از بنیانگذاران اتریوم مطرح شد و در سال 2017، توسعهدهندگان آن، ارز دیجیتال این شبکه (ADA) را وارد بازار کردند و این ارز در صرافی بیترکس، بزرگترین صرافی ارز دیجیتال فهرست شد.
ایده راهاندازی شبکه کاردانو از آنجایی شکل گرفت که مشکلات شبکه بیتکوین و اتریوم مورد بررسی قرار گرفتند. شبکه کاردانو با ویژگی مقیاسپذیری، مشکل سرعت پایین در تایید تراکنشها را حل کرد. بنیانگذار این شبکه، کاردانو را نسل سوم بلاکچین مینامد.
ناگفته نماند که همچنان تیمهای متعدد و متخصص در حال فعالیت بر روی کد منبعباز شبکه کاردانو هستند تا این شبکه را به یکی از بهترینها تبدیل کنند.
توسعه دهندگان شبکه کاردانو چه کسانی هستند؟
هماکنون سه شرکت بر روی این شبکه در حال فعالیت هستند که The Cardano Foundation ،IOHK و Emurgo نام دارند. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، تیمهای دیگری نیز در حال فعالیت بر روی این شبکه هستند تا امنیت، مقیاسپذیری، ساخت برنامههای غیرمتمرکز و دیگر وجوه شگفتانگیز این شبکه را توسعه دهند.
IOHK یک سازمان غیرانتفاعی بوده که یک توسعهدهنده اصلی در شبکه کاردانو محسوب میشود و Cardano Foundation نیز سازمانی سوییسی بوده که هدف آن کمک به پیشرفت تکنولوژی شبکه کاردانو و همچنین یافتن راهحلی برای مشکلات قانونی این حوزه است. در نهایت Emurgo نیز پایه اصلی سرمایهگذاری شبکه کاردانو بوده و شریک تجاری این پروژه محسوب میشود.
جالب است بدانید که به دلیل وجود برخی از توسعهدهندگان ژاپنی در این پروژه و شباهتهایی که این شبکه به اتریوم دارد، آن را اتریوم ژاپنی مینامند.
نحوه کار شبکه کاردانو
کاردانو در مقایسه با سایر بلاکچینها از مدلی متفاوت پیروی میکند. این شبکه دارای دو لایه است که لایهی اول تکمیل شده و اکنون کاربردی است. این لایه امکان معامله و انتقال توکنهای این شبکه (ADA) را به کاربران میدهد و برای این کار، از روش مشابه شبکه اتریوم استفاده میکند. اما لایه دوم در حال توسعه است و هدف آن ایجاد پلتفرمی است که کاربران را قادر به ثبت قراردادهای هوشمند کند. اگرچه ممکن است که این قابلیتها شبیه به ویژگیهای بلاکچین اتریوم به نظر برسد، اما مزایای بیشتری نسبت به آن دارد.
بهطور خلاصه میتوان گفت که شبکه کاردانو سازگارتر است زیرا می توان آن را مطابق با نیازهای کاربران تغییر داد. به عنوان مثال، کشورهای مختلف مقررات مالی متفاوتی دارند. در این شبکه، قراردادهای هوشمند می توانند به گونهای نوشته شوند که بتوان نحوه ذخیره، پردازش و دسترسی به اطلاعات را طبق آن مقررات تغییر داد. از آنجایی که لایه دوم مجزا است، کاربران این شبکه میتوانند در کشورهای مختلف از یک واحد پولی استفاده کنند، در حالی که قوانین و مقررات مختلف را رعایت میکنند.
البته تفاوتهای شبکه کاردانو با شبکه اتریوم، فراتر از این سازگاریست.
علت محبوبیت این شبکه چیست؟
منبع باز بودن
شبکه کاردانو، شبکه ای با کدهای منبع باز بوده که برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز و اجرای قراردادهای هوشمند گزینهای مناسب است.
علمی بودن
این شبکه بر اساس تحقیقات و بررسیهای فراوان ایجاد شده است تا مشکلات موجود در دو نسل قبلی بلاکچین (بیتکوین و اتریوم) را حل کند.
مقیاسپذیری
توسعهدهندگان این شبکه همواره در تلاش بودهاند تا با افزایش مقیاسپذیری شبکه، تعداد تراکنشهای بیشتری در ثانیه پردازش شود.
استفاده از الگوریتم اثبات سهام
الگوریتم اثبات سهام مسیری متفاوت از الگوریتم اثبات کار برای اعتبارسنجی تراکنشها و افزودن بلاک به بلاکچین است. این الگوریتم به دلیل صرفهجویی در مصرف برق، افزایش مقیاسپذیری شبکه و کاهش کارمزدها از محبوبیت بالایی برخوردار است.
بنابر ویژگیهای نامبرده، میتوان علت محبوبیت کاردانو را متوجه شد.
مسیر قیمتی کاردانو
قیمت ارز دیجیتال کاردانو (ADA) نیز همانند دیگر ارزهای دیجیتال، از زمان عرضه دچار نوساناتی شده است. این ارز در سال 2017 با قیمت 0.02 دلار در بیترکس، بزرگترین صرافی ارز دیجیتال عرضه شد و پس از آن با رشد 6000 درصدی در سال 2018 با قیمت حدود 1.22 دلار معامله میشد.
بعد از این رشد قیمت شگفتانگیز، همانند دیگر ارزهای دیجیتال، این رمز ارز وارد یک کانال نزولی گردید. اکنون که در حال نگارش این مقاله هستیم، این ارز با قیمت 1.3 دلار معامله میشود. ارز دیجیتال شبکه کاردانو، با وجود تجربهی نوسانات قیمت، جزو 10 رمز ارز برتر در سایت coinmarketcap قرار دارد. لازم به ذکر است که عرضه این ارز تنها 45000,000,000 واحد خواهد بود.
چشمانداز کاردانو
شبکه کاردانو به دلیل آنکه پایهای کاملا علمی دارد و هدف از ایجاد آن، حل مشکلات بلاکچین بیتکوین و اتریوم بوده است، به نظر میرسد که آیندهی درخشانی داشته باشد. توسعهدهندگان این شبکه همواره در تلاش بودهاند تا مشکل مقیاسپذیری و کارمزدهای بالا که کاربران در شبکه اتریوم و بیتکوین با آن مواجه بودهاند را برطرف کنند.
ناگفته نماند که توسعهدهندگان شبکه اتریوم نیز دست روی دست نگذاشتهاند و به دنبال راهحلی برای مشکلات شبکه هستند.
پس میتوان نتیجه گرفت که شبکه اتریوم و شبکه کاردانو در رقابتی تنگاتنگ برای رفع مشکلات شبکه در حال مقابله با یکدیگر هستند. زمان مشخص خواهد کرد که پیروز این میدان کدام شبکه خواهد بود.
اگرچه شبکه کاردانو، قابلیت مقیاسپذیری و کارمزد مناسب را به کاربران ارائه میکند، اما لایهی دوم جهت ثبت قراردادهای هوشمند همچنان در حال توسعه است. این بدان معناست که کاردانو تا تبدیل شدن به ارزی که بتوان از آن برای خرید محصولات و خدمات بهصورت روزانه استفاده کرد، فاصله زیادی دارد. علاوه بر این، باید در نظر داشت که عرضه ارز دیجیتال این شبکه، صرفا پروژهای برای جایگزینی ارز دیگر نیست، بلکه بلاکچین آن یک پلتفرم کامل جهت ثبت قراردادهای هوشمند ارائه میکند که به کشورها اجازه میدهد تا ضمن ارائه ابزارهای مقرونبهصرفه و راحت برای انتقال پول، از رعایت قوانین نیز اطمینان حاصل کنند. به همین دلیل ممکن است که دو تا سه سال طول بکشد تا لایه دوم تکمیل شود.
شانس کاردانو بیشتر از سایر ارزهای دیجیتال و بلاکچینهای دیگر است، زیرا این شبکه رویکردی علمی دارد، رویکردی که شامل نظرات مهندسان و کارشناسان این صنعت است. بنابراین با وجود آنکه ممکن است دستیابی به اوج اهداف این شبکه زمان زیادی ببرد، اما شبکه کاردانو مشکلات مشابهی که سایر بلاکچینها با آن مواجه هستند را نخواهد داشت.
رمز ارزهای جدید را در اینستاگرام فرهاد اکسچنج بشناسید.