حتما شما هم این روزها با جرائمی که در فضای مجازی انجام می شوند، روبه رو شده اید. در واقع باید گفت یکی از همه گیرترین جرائم مربوط به فضای سایبر و اینترنت که بسیاری از افراد را از طرق مختلف متضرر ساخته، کلاهبرداری رایانه ای می باشد. کلاهبرداری رایانه ای از روش های مختلفی انجام می گیرد که یکی از معروف ترین آن ها حمله اسمیشینگ می باشد. در ادامه به توضیحات کاملی در خصوص تعریف و نحوه انجام حمله اسمیشینگ می پردازیم.
(Smishing) اسمیشینگ
اسمیشینگ در واقع مخفف شده واژه اس ام اس فیشینگ می باشد. همانطور که از نام این عملیات پیداست، یک پیامک برای متضرر ارسال شده و از او خواسته می شود تا روی یک لینک کلیک کند. بعد از کلیک بر روی لینک، دستگاه به بدافزار یا ویروس و موارد مخرب دیگر آلوده می شود.
همچنین ممکن است یک شماره تماس در این پیامک درج شده باشد که با برقراری تماس اطلاعات بیشتری را در اختیار سارق قرار دهید. اصولا این پیامک ها به موارد جذاب یا حتی نگران کننده ای اشاره ای دارند که حس کنجکاوی مخاطب را برانگیخته و باعث شتاب زدگی آن ها در باز کردن لینک و یا برقراری تماس تلفنی خواهند شد.
لازم است که توجه داشته باشید، در این مواقع قبل از حصول اطمینان از آنکه شماره ای که از آن پیامک ارسال شده معتبر و مربوط به موسسه یا ارگان مورد ادعا است، هیچ لینکی را باز نکنید. در واقع از انجام هرگونه عمل شتاب زده و زود هنگامی جلوگیری کنید تا خسارات مادی یا معنوی متوجه شما نشود.
اسمیشینگ و ارتباط آن با کلاهبرداری رایانه ای
تا اینجا به تعریف اسمیشینگ پرداختیم، اما این جرم تحت کدام یک از عناوین قانونی قرار می گیرد؟ در واقع باید گفت که اسمیشینگ تحت عنوان کلاهبرداری رایانه ای قرار میگیرد.
اگر دقت کنید در این عمل اطلاعات شخص، توسط پیامک و لینک های مخرب در دسترس کلاهبردار قرار می گیرد. از آنجایی که در این جرم، مجرم بدون آگاهی متضرر و با توسل به وسایل متقلبانه مانند ارسال پیامک و لینک های مخرب سعی در کسب منفعت مالی و یا دسترسی غیرمجاز به اطلاعات اشخاص را دارد، بنابراین تمام ارکان جرم کلاهبرداری رایانه ای را تحت پوشش قرار می دهد.
هر چند که عده ای معتقد اسمیشینگ تحت عنوان جرم سرقت رایانه ای جای گرفته و نباید آن را کلاهبرداری رایانه ای به شمار آورد.
در هنگام مواجهه با جرم کلاهبرداری رایانه ای، متضرر لازم است به دادسرای جرائم رایانه ای مراجعه کرده و شکایت خود را به ثبت برساند. البته راهکارهای دیگری نیز برای ثبت شکایت در خصوص این جرم پیش روی بزه دیدگان قرار دارد که می توانید برای کسب اطلاع از آن ها، مقاله نحوه ثبت شکایت از کلاهبرداری اینترنتی را مطالعه کنید.
نویسنده: ملیکا اثنی عشری