مجازات سرقت رایانه ای یا فیشینگ!

فرهاد اکسچنج

مجازات سرقت رایانه ای یا فیشینگ

همانطور که در مقاله قبل گفته شد با پیشرفت تکنولوژی، اشکال سرقت نیز به روز شده و این روزها شاهد پدیده ای تحت عنوان سرقت رایانه ای هستیم. در واقع این روزها سارقین از رایانه و ابزارهای به روزتری برای سرقت استفاده می کنند.

برای حفظ نظم در اجتماع و جلوگیری از بی جزا ماندن افرادی که اقدام به سرقت رایانه ای می کنند، در نظر گرفتن مجازاتی برای این جرم ضروری و لازم به نظر می رسد. در همین راستا قانون گذار اقدام به جرم انگاری سرقت رایانه ای کرد و ضمانت اجرایی را برای مجرمینی که اقدام به انجام این اعمال می کنند، در نظر گرفت. اما این مجازات چه مواردی را در بر می گیرد؟ در ادامه به توضیحات کاملی در خصوص مجازات سرقت رایانه ای می پردازیم.

سرقت رایانه ای یا فیشینگ

در ابتدا و قبل از پرداختن به مجازات هایی که قانون گذار برای جرم سرقت رایانه ای در نظر گرفته، بهتر است یک تعریف اجمالی از این جرم ارائه کنیم. سرقت رایانه ای در یک تعریف کلی به این معناست که شخصی داده ها و اطلاعات مربوط به شخص دیگری را برباید.

در واقع در جرم سرقت رایانه ای یا فیشینگ، اطلاعات محرمانه ای که مربوط به اشخاص دیگر هستند، ربوده شده و از آن ها به هر نحوی سوءاستفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این جرم می توانید مقاله سرقت رایانه ای یا فیشینگ چیست را مطالعه نمایید.

فیشینگ

مجازات سرقت رایانه ای

برای آنکه از مجازات جرم سرقت رایانه ای اطلاع پیدا کنیم باید به ماده 12 قانون جرائم رایانه ای مراجعه کنیم.

مطابق این ماده: ” هر کس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جزای نقدی از یک تا بیست میلیون ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. ”

اگر به متن این ماده توجه کنید، ملاحظه می کنید که از دو بخش مجزا تشکیل شده است. در اولین بخش آن به موردی اشاره دارد که شخصی داده های متعلق به دیگری را ربوده و به سرقت برده اما هنوز عین داده ها در اختیار بزه دیده قرار دارد و موجود می باشد. در این صورت مجازات بزه کار یا همان سارق اطلاعات صرفا جزای نقدی از یک تا بیست میلیون ریال می باشد.

بخش دوم ماده به حالتی اشاره دارد که شخصی داده های دیگری را کات کرده و برباید به نحوی که دیگر عین داده ها در دست صاحب آن قرار نداشته باشد. در این شرایط مجرم به مجازات حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو این مجازات ها محکوم می شود.

سرقت رایانه ای یا فیشینگ مصادیق مختلفی دارد و از طرق متفاوتی قابل انجام است. برای اطلاع از مصادیق سرقت رایانه ای می توانید به مقالات ما در این زمینه مراجعه کنید.

 

نویسنده: ملیکا اثنی عشری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *