بلاک چین؛ فناوری انقلابی در ارزهای دیجیتال
آشنایی با مفاهیم بلاک چین، مهمترین نقطه برای شروع فعالیت در حوزه ارزهای دیجیتال می باشد. ایجاد شبکههای پولی غیرمتمرکز و توزیع شده از جمله مهمترین اهداف طراحی این فناوری بود، اما با گذشت زمان قابلیتهای بلاک چین در صنایع مختلف بیش از پیش گسترش یافت. درک مفاهیم پایهای بلاکچین ممکن است به دلیل پیچیدگی نسبی این فناوری برای بسیاری از کاربران، دشوار باشد. به منظور درک عمیق فناوری بلاک چین، لازم است به زیرساختهای آن از جمله چگونگی عملکرد، ویژگیهای کلیدی و… پرداخته شود. در ادامه این مقاله قصد بر آن است تا شما عزیزان را با مفاهیم پایه ای بلاکچین و نقش آن در ارزهای دیجیتال آشنا نماییم.
بلاک چین؛ فناوری انقلابی در ارزهای دیجیتال
در رابطه با شبکه بلاک چین و نقش آن در ارزهای دیجیتال چه میدانید؟
قبل از اینکه بخواهیم به بررسی مفاهیم بلاک چین بپردازیم، باید در رابطه با این فناوری و نقش آن در ارزهای دیجیتال اطلاعات جامعی کسب نماییم. بلاکچین (Blockchain)، یک تکنولوژی مبتنی بر رمزنگاری است که توسط گروهی از شبکههای متعدد که به صورت متمرکز یا غیرمتمرکز عمل میکنند، برای ثبت و تایید تراکنشهای دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این فناوری، تراکنشها به صورت امن، شفاف و بدون نیاز به واسطههای مرکزی مانند بانکها یا شرکتهای خصوصی انجام می شوند. در بلاکچین، تراکنشها در بلوکهایی گروهبندی شده و به صورت زنجیرهای انجام می شوند. از جمله مهمترین مزایای بلاکچین می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- امنیت: هر بلوک در این فناوری با استفاده از رمزنگاری قوی به بلوک قبلی متصل میشود. ایجاد هر تغییر در بلوکهای بعدی نیاز به تغییرات در بلوکهای قبلی دارد. این ویژگی باعث میشود که بلاکچین از محیطی امن جهت انجام تراکنش های مالی برخوردار باشد.
- شفافیت: بلاکچین یک دفتر کل مشترک می باشد که تمامی تراکنشها در آن ثبت میشوند و برای عموم کاربران قابل دسترس است. این شفافیت باعث میشود که تمامی کاربران در شبکه بلاکچین بتوانند تراکنشها را بررسی کرده و از صحت آنها اطمینان حاصل نمایند.
آشنایی با شبکه بلاک چین و نقش آن در ارزهای دیجیتال
- عدم نیاز به واسطهها: بلاک چین این امکان را برای افراد فراهم می کند که کاربران بتوانند تراکنش های دیجیتالی خود را بدون نیاز به واسطههای مرکزی مانند بانکها و… انجام دهند. این ویژگی باعث کاهش هزینه ها و افزایش سرعت و کارایی در انجام معاملات دیجیتالی می شود.
- الگوریتم اثبات کار: بلاکچین با استفاده از الگوریتمهای رمزنگاری به نام “Proof of Work” (اثبات کار) می تواند یک زنجیره زمانی ثابت و بدون تغییر از تراکنش ها را ایجاد کند. استفاده از این الگوریتم باعث می شود تا کاربران با حل معادلات سخت ریاضی، بتوانند بلاک های جدید را محاسبه و استخراج کنند.
آشنایی با اصطلاحات و مفاهیم بلاک چین در ارزهای دیجیتال
قبل از ورود به بازار ارزهای دیجیتال، نیاز است که در رابطه با مفاهیم پایه ای بلاک چین و نحوه کارکرد آن اطلاعات جامعی کسب نمود. از جمله رایج ترین مفاهیمی که در این فناوری وجود دارد، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
ارز دیجیتال (Digital Currency)
رمز ارزها، واحدهایی از پول الکترونیکی بوده که فقط در فرم دیجیتال موجود می باشند. از این رمز ارزها می توان جهت خرید کالا و خدمات استفاده نمود. بیتکوین، اتریوم و ریپل برخی از نمونههای این دسته از ارزهای دیجیتال به شمار می روند.
آشنایی با مفاهیم تخصصی بلاک چین
بلاک چین (Blockchain)
بلاک چین، یک دفتر کل مشترک رمزنگاری و توزیع شده است که تمامی معاملات دیجیتالی از طریق آن ثبت و ضبط می شود.
کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)
کریپتوکارنسی، نوع خاصی از ارز دیجیتال است که دارای قابلیت رمزنگاری جهت حفظ حریم شخصی کاربران می باشد. کریپتوکارنسیها معمولا بر روی فناوری بلاک چین اجرا میشوند.
ماینینگ (Mining)
ماینینگ به معنای فرایند تایید و ثبت تراکنشها و تولید واحدهای جدید ارز دیجیتال است. در شبکه بلاک چین، اطلاعات تراکنشها به صورت بلوک ذخیره و ثبت میشوند. ماینرها با حل مسائل ریاضی پیچیده و انجام محاسبات سنگین به رقابت با یکدیگر میپردازند. اولین ماینری که موفق به حل مسئله میشود، بلاک جدید را ایجاد کرده و باعث ثبت تراکنشهای جدید در آن بلوک می شود. این بلاکها به صورت پیوسته به یکدیگر متصل میشوند و یک زنجیره ای از بلاکچین را تشکیل میدهند.
والت دیجیتال (Digital Wallet)
جهت نگهداری ارزهای دیجیتال از برنامه نرم افزاری به نام والت دیجیتال استفاده می شود. والتهای دیجیتالی به منظور خرید و فروش ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرند.
اسمارت کانترکت (Smart Contract)
اسمارت کانترکت یا قرارداد هوشمند (Smart Contract) در بلاک چین به برنامه هایی اطلاق می شود که شرایط و قوانین معاملات را تعیین و اجرا میکنند. این برنامهها در بلاکچین ذخیره میشوند و بر اساس قوانین تعریف شده ای که دارند، عملکرد معاملات را تحت تاثیر قرار می دهند. قراردادهای هوشمند به صورت کد برنامهنویسی هستند و میتوانند شرایط و قوانین معاملات را به صورت خودکار اجرا کنند. این ویژگی در بلاکچین بیت کوین و بلاکچینهای دیگر که قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند را دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
دیفای (DeFi)
دیفای (DeFi) به مجموعهای از برنامهها و پروتکلهای مالی اشاره دارد که بر روی بلاک چین و بسترهای غیرمتمرکز برنامه ریزی می شوند. ایده اصلی پشت دیفای، ایجاد یک نظام مالی بدون واسطه و متکی به بلاکچین است که قادر به ارائه خدمات مالی از قبیل قرضها، قراردادهای هوشمند، تبادلها و سایر فعالیتهای مالی با استفاده از قراردادهای هوشمند می باشد.
ان اف تی (Non-Fungible Tokens)
ان اف تی که در انگلیسی به عنوان Non-Fungible Token شناخته میشود، یک مفهوم مرتبط با بلاک چین است. NFT به توکنهایی اشاره دارد که در بلاکچینها ساخته میشوند و از ویژگی “غیرقابل تعویض بودن” برخوردار هستند. بر خلاف توکنهای قابل تعویض (Fungible Tokens) مانند بیت کوین و اتریوم که هر یک میتوانند با یکدیگر جایگزین شوند، توکنهای غیرقابل تعویض بودن (NFTs) دارای ویژگیهای منحصر به فرد و غیرقابل تعویض هستند. به عبارتی، هر NFT دارای شناسه یکتا می باشد و نمیتواند با هیچ NFT دیگری جایگزین شود.
کلام نهایی
هرکدام از این اصطلاحات و مفاهیم در بلاک چین، بخشی از یک اکوسیستم بزرگ تر را تشکیل میدهند که در حال حاضر فرایند معاملات و تراکنش های مالی را به طرز چشمگیری آسان تر کرده اند. با فهم بهتر این مفاهیم، میتوانید متوجه شوید که چگونه فناوری بلاکچین در حال شکل دادن به جهان ما در حوزه های مختلف می باشد.
منابع
- https://www.simplilearn.com/tutorials/blockchain-tutorial/what-is-cryptocurrency
- https://www.brickken.com/post/blog-concepts-cryptocurrency