صندوق قابل مبادله ETF که مخفف Exchange-Traded Fund است، نوعی از اوراق بهادار سرمایهگذاری میباشد. در این صندوق مقدار زیادی از یک یا چند دارایی ذخیره شده و بهصورت اوراق بهادار با ارزش جهانی همان ارز در کارگزاریها و صرافیها به معامله میرسد. برای مثال با خرید ETF طلا یا نفت، شما میتوانید در این دو زمینه سرمایهگذاری کنید؛ بدون آنکه طلا یا نفت واقعی مبادله کرده باشید. اما تاثیرات ETF بر ارزش واقعی آن دارایی به چه شکل خواهد بود؟ در این مقاله قصد داریم تا شما را با مفهوم اساسی ETFها و نقش آن در دنیای رمزارزها آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
صندوق قابل مبادله ETF چیست؟
صندوق قابل مبادله در بازارهای مالی، صندوقیست که حجم بسیار زیادی از یک یا چند دارایی را فراهم میکند، سهام این دارایی را به تبادل میگذارد و کاربر با خرید این سهام ETF در دارایی مد نظر خود سرمایهگذاری میکند. ایتیاف ها دقیقاً مانند سهام معمولی عمل میکنند. بنابراین معامله سهام این صندوق کاملاً قانونی بوده و به رسمیت کشور پذیرنده شناخته شده است. برای مثال؛ با خرید ETF نفت، بدون اینکه یک بشکه نفت در خانه داشته باشیم، دارنده نفت هستیم و در آن سرمایهگذاری کردهایم.
سوالی که بعد از این توضیحات پیش میآید آن است که “چه چیزی باعث میشود ما خود دارایی مورد نظر را نخریم، بلکه ETF آن را خریداری کنیم؟”. بخش مهمی از علت را پیشتر توضیح دادیم اما برای آموختن چرایی کامل این موضوع، با ما همراه باشید.
تاثیر اجتماعی رمزارزها چگونه است؟
مزایای سرمایهگذاری در ETF
برخی داراییها مانند طلا، نفت و بیتکوین قابلیت سرمایهگذاری فیزیکی ندارند، یا در صورت وجود امکان سرمایهگذاری فیزیکی؛ خطرات زیادی در پیش دارند. اما با خرید ETF این نوع داراییها، بدون درگیر شدن با ریسکها و دردسرهای خرید، سرمایهگذاری در دارایی مطلوب را انجام دادهاید. این تمام مزیت ایتیاف ها نیست. برخی دیگر از آنها عبارتند از:
- قانونی و رسمی بودن ETF
- معافیت مالیاتی و تخفیف در کارمزدها
- سهولت در سرمایهگذاری و نگهداری
- کاهش ریسک سرمایهگذاری
- افزایش بازده سرمایهگذاری
معایب ETFها
اما ETF را نباید گردهمایی مزایا در نظر گرفت. بلکه معایبی نه چندان کوچک نیز در مورد ETFها وجود دارد.
محدودیت زمانی در سرمایهگذاری و تمرکزگرایی از مهمترین معایب این نوع سرمایهگذاری میباشند. برای مثال ETF بیتکوین بهصورت متمرکز برای مبادله قرار میگیرد. در صورتی که تمرکزگرایی دقیقاً نقطه مقابل ایده و طرح ساتوشی ناکاموتو است. طرحی در راستای غیرمتمرکزسازی اقتصاد جهانی، تحولی عظیم. همچنین محدودیت زمانی در سرمایهگذاری برای خرید برخی از داراییها ایتیاف وجود دارد که آنچنان برای کاربران مطلوب نیست.
صندوق قابل مبادله ETF بیتکوین
برای برخی از سرمایهگذاران ثروتمند اما همچنان حریص بازارهای مالی، کار کردن با کیفپولهای ارز دیجیتال سخت است. اما آنها نمیخواهند از سرمایهگذاری در ملکه کریپتو غافل شوند. بنابراین ایتیاف بیتکوین فرصت منحصر به فردیست تا تعداد زیادی از سرمایهگذاران سنتی بتوانند آن را خریداری کنند و در سود یا زیان بیتکوین شریک شوند.
اما این تنها چالش سرمایهگذاری در بیتکوین نیست. رشد نجومی قیمت بیتکوین نسبت به قیمت ابتدایی خودش باعث شده است تا تعداد کثیری از سرمایهگذاران خرد نتوانند در آن سرمایهگذاری کنند. اما با ETF بیتکوین، تقسیمپذیری و توزیع آن در کارگزاریها و بازارهای بورس این چالش نیز حل شده است.
همچنین از دیگر مزایای ETF بیتکوین میتوان به این نکته اشاره کرد که عدم رسمیت قانونی بیتکوین باعث ترسیدن مجموعه زیادی از سرمایهگذاران شده است. عدم اطمینان و شناخت کم از دنیای بلاکچین و ذات بیتکوین این ترس را تشدید میکند. ETF بیتکوین این مشکل را نیز برطرف میکند. چرا که با لیست شدن ETF بیتکوین در یک بازار بورس، عملاً در قانون رسمی آن کشور به رسمیت شناخته شده است و بهمانند مبادله قانونی سهام معمولی معامله میشود.
تجربه معامله پایاپای بیتکوین بهصورت عمومی و خصوصی
خطرات سرمایهگذاری در ETF بیتکوین
لازم به ذکر است که ریسکهایی نیز در کمین سرمایهگذاران ایتیاف بیتکوین هستند. خطراتی که به یکی از مهمترین آنها پیشتر اشاره شد. یعنی “تمرکزگرایی”.
از سایر خطرات محتمل برای سرمایهگذاران ETF بیتکوین، میتوان به خطر حریم خصوصی اشاره کرد. این مورد منشعب از خطر تمرکزگرایی است. علت این امر، آن است که مجموعه ارائه دهنده ETF بیتکوین تسلط کاملی به اطلاعات خریداران خواهد داشت.
ایراد بعدی آن است که بر خلاف طلا و نفت، وقتی شما ETF بیتکوین را میخرید، دارنده واقعی بیتکوین نخواهید بود. به بیان بهتر، مالکیت بیتکوین واقعی را کسب نمیکنید. تنها سهامی بهجای بیتکوین واقعی از صندوقی را میخرید که در خود تعداد زیادی بیتکوین دارد.
جمعبندی
پذیرش صندوق قابلمعامله در بورس یا همان ایتیاف بیت کوین، به دنیای ارزهای دیجیتال از نظر قانونی وجه بهتری میبخشد و احتمالاً پنجرههای جدیدی را برای ورود موج بزرگی از سرمایهگذاران کلان باز میکند.
اگرچه این اتفاق در کوتاهمدت برای قیمت بهطور کلی مثبت تلقی میشود، در بلندمدت بیتکوین را به سمت تمرکزگرایی میکشاند. برای دارایی مثل بیتکوین که ذات غیرمتمرکز و در عین حال قدمت کمی دارد، نمیتوان با قاطعیت گفت که ETF تا چهاندازه تأثیرگذار خواهد بود.
پس از چندین سال انتظار، بهنظر میرسد بالاخره صندوق بورسی بیت کوین در آمریکا پذیرفته شده است. نظر شما چیست؟ ETF بیت کوین موجب رشد قیمت میشود یا خیر؟