نحوه ثبت شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی

نحوه ثبت شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

با افزایش روزافزون جرائم در فضای مجازی، مال باختگان به دنبال مجرایی برای ثبت شکایت و پیگیری بازگشت سرمایه خود هستند. یکی از راهکارهای ثبت شکایت در خصوص کلاهبرداری رایانه ای، مراجعه به دادسرای جرائم رایانه ای است.

علی‌رغم آشنایی افراد با روش‌های کلاهبرداری و اطلاع‌رسانی در خصوص انواع روش‌های کلاهبرداری در رسانه‌ها باز هم افراد زیادی در دام کلاهبرداران مجازی می‌افتند و این تعداد با گسترش فضای مجازی در حال افزایش است.

 

لینک های مفید:
خرید بیت کوین

 

همانطور که در مقاله قبلی (تعریف کلاهبرداری) اینترنتی گفته شد، با افزایش استفاده عموم مردم از فضای مجازی و انجام کارهای روزمره در فضای اینترنت، حجم جرائم اینترنتی نیز در حال افزایش است.

با توجه به این امر قانون گذار اقدام به جرم انگاری تخلفاتی که در این فضا محقق می‌شوند، نموده است. یکی از مهم‌ترین این تخلفات جرم کلاهبرداری اینترنتی است که پیش تر توضیحاتی در خصوص آن ارائه کردیم. اما اگر هر کدام از شما در معرض این جرم قرار گرفتید چطور و چگونه باید در مراجع قضایی پیگیری و ثبت شکایت انجام دهید؟ در ادامه به توضیحات کاملی در خصوص نحوه ثبت شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی می‌پردازیم.

شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی

در خصوص شکایت از کلاهبرداری اینترنتی باید بگوییم که کلاهبرداری اینترنتی از جمله جرم‌هایی است که به موازات پیشرفت فناوری‌های نوین در سرتاسر جهان و کشور خودمان ایران گسترش پیدا کرده و به اشکال گوناگون، اموال اشخاص حقیقی و حقوقی را مورد حمله قرار داده است.

جرائمی که کلاهبرداری اینترنتی محسوب می‌شوند

اگر بخواهیم یک تعریف کلی از جرم کلاهبرداری ارائه کنیم باید بگوییم کلاهبرداری زمانی اتفاق می‌افتد که یک شخص با استفاده و توسل به وسایل مجرمانه، شخص دیگری را فریب داده و مال وی را برباید. اما در کلاهبرداری اینترنتی تعریف این جرم کمی متفاوت است. در جرم کلاهبرداری رایانه‌ای هیچگونه ارتباط مستقیمی بین شخص مال باخته و مجرم وجود ندارد. به بیان دیگر در جرم کلاهبرداری اینترنتی، مجرم از طریق رایانه و با وارد کردن داده‌ها، ایجاد یا متوقف کردن داده‌ها، تغییر یا محو داده‌ها و یا مختل کردن سامانه و سایر موارد مشابه مال بزه دیده را تصاحب می کند. توضیحات بیشتر در خصوص تعریف و مصادیق این جرم در مقاله کلاهبرداری اینترنتی آورده شده که می توانید مطالعه کنید.

لینک‌های مفید
کلیک کنید – تعریف و مصادیق جرم کلاهبرداری اینترنتی 

انواع جرائم اینترنتی

کلاهبرداری اینترنتی انواع مختلفی دارد که در ذیل به چند مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • اسکیمر
  • فیشینگ
  • کلاهبرداری نیجریه‌ای
  • سرقت اطلاعات
  • خالی کردن حساب افراد

برای ثبت شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی باید به کدام مرجع مراجعه کنیم؟

اگر شما هم با این جرم مواجه شده‌اید در اولین قدم باید به عنوان مال باخته به دادسرای جرائم رایانه‌ای مراجعه کنید. وظیفه اصلی این دادسرا رسیدگی به جرائمی است که در فضای مجازی و در بستر اینترنت اتفاق می‌افتند. بعد از آنکه در خصوص شکایت شما پرونده تشکیل شد، برای تحقیقات و بررسی بیشتر دادسرا پرونده را به پلیس فتا ارجاع می‌دهد.

 

لینک های مفید:
صرافی آنلاین

 

پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات که به اختصار پلیس فتا خوانده می‌شود، وظیفه حفظ امنیت و مقابله با جرائمی که در فضای مجازی اتفاق می‌افتند را دارد.

نحوه ثبت شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی

البته راهکار ساده‌تری از مراجعه به دادسرای جرائم رایانه‌ای و پلیس فتا برای ثبت شکایت نیز وجود دارد. اگر قربانی این جرایم در فضای مجازی قرار گرفتید به سایت اینترنتی پلیس فتا به نشانی www.CyberPolice.ir مراجعه کرده و با کلیک بر روی آیکون ارتباطات مردمی و ثبت مشخصات و اطلاعات هویتی، اقدام به ارائه گزارش تخلفات کرده و شکایت خود را به ثبت برسانید.

بعد از آن پلیس فتا با شما تماس گرفته و موضوع شکایت را پیگیری می‌کند. البته در بعضی موردها رسیدگی به تخلف نیازمند طرح شکایت در دادسرا است. به غیر از موارد بالا می‌توانید برای ثبت شکایت به دفاتر خدمات قضایی نیز مراجعه نمایید.

ما از شما هموطنان عزیز تقاضا داریم که حتماً برای پیشگیری از قربانی شدن دیگران و جهت پاکسازی فضای سایبر از جرم‌ها و کلاهبرداری‌ها در تمام موارد نسبت به گزارش جرم و یا طرح شکایت خود اقدام نمایید تا مسئولیت اجتماعی خود در این زمینه را انجام داده باشید.

تا اینجا در خصوص تعریف، مصادیق، نحوه و مرجع ثبت شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی در دو مقاله مجزا توضیحات کاملی را ارائه کردیم. برای اطلاع از نوع و میزان مجازات این جرم مبتلا به می‌توانید مقاله مجازات کلاهبرداری اینترنتی را مطالعه نمایید.

لینک‌های مفید
کلیک کنید – مجازات جرم کلاهبرداری اینترنتی 

نویسنده: ملیکا اثنی عشری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *