آشنایی بیشتر با پلیس فتا
رشد روزافزون فناوری اطلاعات و استفاده مداوم از فضای اینترنت و سایبر موجب گسترش انجام جرائم اینترنتی در این فضا شده است. علی رغم آنکه عده ای تصور می کنند این فضا واقعی نیست، باید گفت که جرائم به صورت گسترده و واقعی در همین فضا اتفاق می افتند.
بنابراین با توجه به مطالب گفته شده حفظ امنیت و پیگیری جرائم در فضای سایبر امری ضروری است. به همین منظور در سال 1385 پلیس فتا شکل گرفت. پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران که به طور مختصر پلیس فتا (Fata) هم گفته می شود، به جرائمی که در فضای مجازی اتفاق می افتند، رسیدگی می کند. در ادامه به توضیحات کاملی در خصوص پلیس فتا و وظایف این ارگان می پردازیم.
اهداف پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات
این روزها اغلب افراد از فضای مجازی برای منظورهای متعددی استفاده می کنند و حتی کسب و کارهای فراوانی در این فضا در حال فعالیت هستند. به همین منظور حفظ امنیت و توجه به اصول اخلاقی از اهمیت به سزایی برخوردار است.
پس می توان نتیجه گرفت که هدف اصلی از تشکیل پلیس فتا (Fata) حفظ امنیت در فضای مجازی و رعایت موازین اخلاقی و هنجارهای اجتماعی است. بنابراین پلیس فتا در واقع جرائمی که در فضای سایبر اتفاق می افتند را شناسایی و کشف می کند. اما چه جرائمی در حوزه صلاحیت پلیس فتا شناخته می شوند.
جرائم قابل پیگیری از طریق پلیس فتا
به منظور اطلاع از جرائمی که می توان از طریق پلیس فتا پیگیری کرد لازم است به قانون جرائم رایانه ای مراجعه کنیم.
جرائمی که در فضای اینترنت به وقع می پیوندند و با استفاده از فناوری های رایانه ای ارتکاب می یابند در زمره جرائم رایانه ای جای می گیرند. جرائمی مانند شنود غیر مجاز، برداشت غیرمجاز از حساب اشخاص، جعل رایانه ای، فیشینگ، جاسوسی رایانه ای، کلاهبرداری اینترنتی، نشر اکاذیب در فضای سایبر، بارگذاری تصاویر مستهجن در فضای مجازی، انتشار عکس یا فیلم خصوصی دیگران، دسترسی غیر مجاز به پسوردهای دیگران و … از جمله مهم ترین جرائم رایانه ای شناخته می شوند.
پلیس فتا (Fata) می تواند این جرائم را پیگیری کند و حتی وظیفه دارد که این جرائم را در فضای مجازی شناسایی و مورد رسیدگی قرار دهد. به عبارت دیگر این ارگان لازم است با گشت زنی در فضای مجازی، پلتفورم ها یا شبکه های اجتماعی و سایت های اینترنتی را بررسی کرده و در صورتی که با مورد غیرقانونی مواجه شد، هرگونه اقدام لازم را در جهت توقف و مجازات ناقضین قانون انجام دهد.
همچنین وظیفه انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص شکایات صورت گرفته در حوزه فضای مجازی برعهده پلیس فتا می باشد. البته باید توجه داشت که حتی پلیس فتا نیز بدون داشتن اجازه قضایی نمی تواند واحد حریم خصوصی اشخاص شود.
نویسنده: ملیکا اثنی عشری