رپد توکن، برخلاف توکن معمولی، عملکرد ویژهای دارد که به کاربران یک شبکه اجازه میدهد از توکنهای خود در شبکهی بلاکچین دیگری استفاده کنند.
مانند استیبل کوینها، رپد توکنها، نمونههای توکنسازی شده از داراییهای دیگر هستند که به پر کردن شکاف بین سیستمهای مختلف بلاکچینی کمک میکنند. به طور مثال رپد توکن بیتکوین، پرکاربردترین رپد توکن، به سرمایهگذاران کمک میکند تا به اکوسیستم گسترده DeFi اتریوم دسترسی پیدا کنند.
بدون هیچگونه پیشرفتی در زمینه قابلیت همکاری میان بلاکچینها، کاربران نمیتوانند با شبکههای مختلف بلاکچینی از طریق بلاکچین دیگری تعامل داشته باشند. در رابطه با امور مالی غیرمتمرکز یا همان DeFi، قابلیت همکاری میان بلاکچینها بسیار مهمتر از همیشه است. چرا؟ اتریوم بار دیگر با بخش DeFi خود در کانون توجه بازار قرار گرفته و هر کسی که مایل به مشارکت در آن است باید یک پیش نیاز اساسی را برآورده کند، یعنی سرمایهگذاران میبایست دارای توکنهای اتر یا ERC-20 باشند.
پیشتر سرمایهگذاران نمیتوانستند به سادگی با بیتکوین وارد حوزه دیفای شوند. یا حداقل تا زمانی که توسعهدهندگان روشی نوآورانه برای غلبه بر موانع را با رپد توکنها پیدا نکرده بودند، قادر به انجام این کار نبودند.
رپد توکن بیتکوین چیست؟
رپد توکنها مانند رپد توکن بیتکوین، داراییهایی هستند که نسخه توکنشده یک دارایی رمزنگاری دیگر را نشان میدهند. در این مورد، توکنی مانند رپد توکن بیتکوین به سادگی نسخه ERC-20 بیتکوین واقعی است که قیمت آن به ارزش بازار بیت کوین وابسته است.
استیبل کوینها اغلب به درک رپد توکنها کمک میکنند. توکنی مانند تتر (USDT) یک نمونه بلاکچینی از دلار است که قیمت آن به قیمت واقعی ارز فیات وابسته است. در واقع استیبل کوینها پلی هستند که بازار را قادر میسازد بین فیات و ارزهای دیجیتال جابهجا شود. رپد توکنها همان عملکرد را انجام میدهند.
هدف رپد توکنها چیست؟
همانطور که قبلا توضیح داده شد، رپد توکن بیتکوین با هدف ایجاد پلی بین شبکه اتریوم و بیتکوین ایجاد شده است. از آنجایی که ارزش بازار دیفای در سال گذشته افزایش یافته، نهنگهای بیتکوین علاقهمند به پیوستن به این پروژه عظیم و پر قدرت بودند، اما هیچ راهی برای انجام این کار بدون فروش سکههای گرانبهای خود نداشتند.
بدون ایجاد قابلیت همکاری بین بلاکچینها توسط رپد توکنها، هیچ یک از پروژهها قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر یا تسهیل تراکنشهایی که داراییها را بین آن دو شبکه منتقل میکنند، نبودند. اما با طراحی مبتکرانه رپد توکنها، کاربران میتوانند به راحتی بین هر دو شبکه ارتباط برقرار کنند.
رپد توکنها چگونه کار میکنند؟
برای داشتن یک رپد توکن، ابتدا باید ارز دیجیتال اصلی آن را داشته باشید. از آنجایی که ارزش یک رپد توکن به ارزش رمز ارز اصلی آن مرتبط است، کاربر را ملزم میکند که جایی را به عنوان متولی داشته باشد که همان مقدار پول را به عنوان رپد توکن ذخیره کند. در دنیای ارزهای دیجیتال، متولی به هر نهادی اطلاق میشود که خدماتی را برای ایمن کردن دارایی دیجیتال شخص ارائه میدهد. این متولی میتواند یک سرمایهگذار، کیف پول یا حتی یک صرافی ارز دیجیتال باشد که خدمات ذخیره سازی مانند Coinbase را ارائه میدهد.
مراحل دریافت رپد توکنها
فرض کنید که میخواهید از 1 رپد توکن بیتکوین در پلتفرم DeFi که توسط اتریوم پشتیبانی میشود استفاده کنید:
-شما یک “درخواست رپد توکن سازی” برای 1 بیتکوین را از طریق یک مرچنت به متولی خود ارسال میکنید.
-مرچنت شما به عنوان یک واسطه این مسئولیت را بر عهده میگیرد که 1 بیتکوین را به متولی ارسال کند و متولی نیز درخواست پذیرش یک رپد توکن را به پلتفرم دیفای ارسال کند.
-پلتفرم DeFi این درخواست را تایید میکند. متولی 1 رپد توکن تولید میکند زیرا شما 1 بیتکوین برای وی ارسال کردهاید.
-متولی 1 رپد توکن را به مرچنت ارسال میکند و مرچنت 1 رپد توکن بیتکوین را برای شما آزاد میکند.
-اکنون میتوانید 1 رپد توکن بیتکوین را در پلتفرم DeFi معامله کنید.
کل فرآیند توسط قراردادهای هوشمند تسهیل میشود و اگر بخواهید رپد توکن خود را آزاد کنید، یعنی 1 رپد توکن بیتکوین را به بیتکوین بازگردانید، فرآیند آن یکسان است. مرچنت درخواست آن را به متولی ارسال میکند که پس از تأیید، بیتکوین اصلی به مالک بازگردانده میشود.
رپد توکن سازی شامل هزینه میشود. چون چندین طرف درگیر این فرآیند هستند، سه نوع کارمزد در این فرآیند وجود دارد که باید پرداخت کنید: هزینههای مرچنت، هزینههای متولی و هزینههای تراکنش.
لازم به ذکر است که WBTC تنها گزینه رپد توکن بیتکوین نیست. سایر پروتکلهای بلاکچین به دو صورت Ren و pToken نیز رپد توکنهای بیتکوین تولید میکنند. بنابراین، اگر توکنی مانند rBTC، sBTC، یا pTokenBTC را در یک صرافی یا پلتفرم DeFi مشاهده کردید، مطمئن باشید که این یک رپد توکن بیتکوین معتبر است و تنها چیزی که تفاوت دارد پروتکل آن است. یعنی آن رپد توکن توسط پروتکل دیگری تغذیه میشود.
مزایای رپد توکن
بزرگترین مزیت رپد توکنها افزایش عملکرد داراییها است، بهویژه برای کسانی که از DeFi استفاده میکنند.
با رپد توکنها، کاربران DeFi میتوانند سریعتر و با محدودیتهای کمتر معامله کنند و نقدینگی را در دامنهای که تغییرات قیمت به سرعت رخ میدهد و کاربران معمولا داراییها را در چندین بلاکچین جابهجا میکنند، اضافه کنند.
دارندگان رپد توکنها نیز میتوانند فعالیتهای مختلفی از جمله سهامداری ارزهای دیجیتال را روی پلتفرمهای DeFi انجام دهند. انجام تراکنش با این توکنها نیز در مقایسه با انتقال توکن اصلی هزینه کمتری دارد.
معایب رپد توکن
مانند هر ارز دیجیتال دیگری، رپد توکنها در معرض حملات سایبری بر روی پلتفرمهای DeFi هستند که در آن معامله میشوند. تحویل ارزهای دیجیتال اصلی شما به یک شخص ثالث نیز خطراتی را به همراه دارد. بنابراین، قبل از جستجوی خدمات مرچنت، باید دقت لازم را به خرج دهید.
برخی استدلال میکنند که رپد توکنها، تمرکززدایی را تضعیف میکنند، این همان اصلی است که پایههای ارزهای دیجیتال و بلاکچین را تشکیل میدهد. این واقعیت که کاربران برای رپد توکن سازی به متولیان شخص ثالث وابسته هستند، نشان میدهد که این روند همچنان به مؤسسات مرکزی وابسته است. حتی ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، نگرانی های خود را در این مورد ابراز کرد:
I'm worried about the trust models of some of these tokens. It would be sad if there ends up being $5b of BTC on ethereum and the keys are held by a single institution.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) May 21, 2020
اگرچه رپد توکنها، پلی میان رمزارزهای مختلف بر روی بلاکچینهای مختلف ایجاد میکنند، اما برخی از کاربران ممکن است فرآیند رپد توکن سازی را دردسر بدانند. شخص باید از طریق یک مرچنت و یک متولی این کار را انجام دهد، که همین مسئله به معنای زمان انتظار طولانی است. رپد توکنها نوید هزینههای تراکنش ارزانتری را میدهند، اما این واقعیت که کاربر هنوز باید سه هزینه متفاوت برای رپد توکن سازی و آزاد سازی آن بپردازد، این فرآیند را پرهزینه میکند.
مهم است که به یاد داشته باشید که رپد توکنها، ارزهای رمزنگاری شده «اصلی» نیستند، بلکه صرفاً نشاندهنده یک ارز دیجیتال دیگر هستند. این بدان معناست که برخی از عملکردهای اساسی یک ارز دیجیتال اصلی در آنها قابل اجرا نیستند. به عنوان مثال، رپد توکن اتریوم با وجود اینکه توکن بومی اتریوم است، نمیتواند برای پرداخت هزینه گس در بلاکچین اتریوم استفاده شود.
چرا به این توکنها نیاز داشتیم؟
تا قبل از DeFi، نیازی به پر کردن شکاف بین بلاکچین بیتکوین و اتریوم نبود، زیرا سرمایهگذاران به سادگی میتوانستند توکنها را در بازار مبادله کنند. این امر با ورود DeFi به شدت تغییر کرد، زیرا نهنگهای بیتکوین هیچ راهی برای تعامل با پلتفرم دیفای، بدون فروش بیتکوین و خرید اتریوم نداشتند که این مسئله منطقی نبود زیرا در این شرایط، هدف خروج بیتکوین از کیف پولها برای کسب سود بیشتر دیگر معنایی نداشت. زیرا کاهش قیمت بیت کوین به معنای کاهش قیمت بیشتر برای آلت کوینها است.
با این حساب، تنها راه حل، قابلیت ایجاد همکاری در قالب رپد توکنها است. با مشاهده اینکه چگونه رپد توکنهای بیتکوین، تقریباً ۱۳ درصد از کل ارزش بازار DeFi را تشکیل میدهند، میتوانیم با اطمینان بگوییم که این کلاس دارایی جدید یک موفقیت است.
اینستاگرام فرهاد اکسچنج را دنبال کنید.